[O2] Drzwi przednie dzwoni, brzęczy, zamek ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rzarziel
    Classic
    • 2010
    • 10

mam to samo przegoniłem dwa razy po 100 km po wawie i przeszło swądu nie ma. Sądze że mrozy dały sie we znaki i filtry jak lekko sie ociepliło ( o ile spadek temp. do 0 - ( - 5 ) można nazwać ogrzaniem ). Prawdopodobnie wszystko co zalegało i przymarzło w klimie ruszyło sie. Obserwuj czy problem występuje albo przegoń i sprawdź. U mnie pomogło.
  • radek radziszewski
    Ambiente
    • 2009
    • 131

Witajcie

Mam od początku tj od Maja problem z jedną upierdliwa strasznie rzeczą a mianowicie: Podczas jazdy gdy auto najbardziej wibruje koło 2500 obrotów lub podczas jazdy po dziurach lub np. kostce brukowej z prawych drzwi dobiega głośne brzęczenie.

Smarowałem zamki, psikałem WD 40, zdejmowałem tapicerkę (zakładałem nowe podkładki pod tapicerkę z tą gumowa uszczelką), nawet kilka dni temu drzwi były lakierowane przy krawędziach i ustawiane i problem jest nadal...

Jadnak wystarczy drzwi otworzyć dość mocno po czym pchnąć aby zamkły się same i jest cisza... nic nie dzwoni można jeździć kilka dni i nic a wystarczy że się je znów otworzy i zaś dzwonią... dostaję szału co to może być ??

Czyli raz po zamknięciu cisza a raz dźwięczenie przy czym niestety najczęściej to drugie...

Komentarz

• kecaj
      RS
      • 2009
      • 1511
      • Superb II (3T4)

Zobacz mocowanie linki od klamki wewnętrznej do zamka.
      Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• radek radziszewski
        Ambiente
        • 2009
        • 131

Thx za podpowiedź jak to sprawdzić ??

Komentarz

• alfee
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2583

radek radziszewski, obstawiam, że przy naprawie blacharskiej niesprawne paluszki mechanika montującego drzwi upuściły do środka jakąś śrubkę/nakrętkę. A że niełatwo takie coś znaleźć i wyciągnąć, albo się nie chciało Panu Mechanikowi, to użył następnej a tamtą zostawił "na pamiątkę" Tylko, że ona lubi się poruszyć i jak podskakuje, to dzwoni. A czasem uda się jej gdzieś zaklinować i dzwonienie ustaje.

Proponuję rozebrać drzwi i obejrzeć dokładnie wnętrze.
          Alfee
          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8033
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez alfee
            i dodatkowo wszystkie kabelki i przewody obłożył bym kawałkami gąbki aby nie uderzały o plastykowe elementy drzwi.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kecaj
              RS
              • 2009
              • 1511
              • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez AdamB
              Zamieszczone przez alfee
              i dodatkowo wszystkie kabelki i przewody obłożył bym kawałkami gąbki aby nie uderzały o plastykowe elementy drzwi.
              Bardzo dobra uwaga

[ Dodano: Sro 16 Wrz, 09 09:17 ]
              radek radziszewski, przejedź się po drodze gdzie nie ma dużego ruchu i w momencie jak zacznie dzwonić pociągnij lekko za klamkę drzwi. Linka wtedy naciągnie się i dzwoienie albo ustanie albo zmieni swoje natężenie.
              Uważaj aby drzwi Ci się nie otwarły :szeroki_usmiech , ktoś ich Ci "nie zabrał :diabelski_usmiech i abyś nie wypadł - zapnij pasy. :lol:

Komentarz

• radek radziszewski
                Ambiente
                • 2009
                • 131

Dziś to po testuję - gąbka dobra myśl kupie trochę zanim rozkręcę tapicerkę.

Czy trudno dostać się do tego przewodu klamki ? powinien on iść w jakiś zaczepach czy po po prostu luźno tam wisi ?

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8033
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

radek radziszewski, jak zdejmiesz bok drzwi to będziesz miał wszystkie kable na wierzchu jak i mechanizmy. Posprawdzaj mocowanie wszystkich uchwytów, jeżeli się ruszają to albo je przyklej lub silikonem zwykłym potraktuj. Kable gąbkami obłóż. Musisz wszytko dokładnie posprawdzać łącznie z kołkami mocującymi bok aby dwa nie rozkręcać dwa razy.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kecaj
                    RS
                    • 2009
                    • 1511
                    • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez radek radziszewski
                    Dziś to po testuję - gąbka dobra myśl kupie trochę zanim rozkręcę tapicerkę.

Czy trudno dostać się do tego przewodu klamki ? powinien on iść w jakiś zaczepach czy po po prostu luźno tam wisi ?
                    W O1 był na jednym klipsie. W O2 nie wiem musiałby ktoś zobaczyć w ET-ce, lub podać mi numer części to zobaczę w innym systemie.

Komentarz

• maku-2004
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 122

Mocowanie blachy jest na nity, więc albo była zmieniana szyba i pozostał jakiś nit w zagłębieniu drzwi lub jeden z nitów trzyma zbyt lekko (też potrafi wydawać takie dźwięki).
                      Pozdrawiam
                      Mariusz

Komentarz

Pracuję...